top of page
  • Foto van schrijverMyCleanCity

MyCleanCity op het Smart City Expo World Congress

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2023

Steden zijn de plekken waar sociale innovatie plaatsvindt

Vanochtend is in Barcelona het Smart City Expo World Congress afgetrapt. 's Werelds toonaangevende evenement voor steden heeft tot doel steden sterker te maken door alle belangrijke belanghebbenden samen te brengen en hen te helpen grensoverschrijdend samen te werken. De Haagse startup Savana Solutions, vorig jaar deelnemer aan het acceleratorprogramma Startup in Residence van de overheid, vertegenwoordigt Nederland deze week op het congres. Deze week vindt in Barcelona het Smart City Expo World Congress plaats. Het is hét evenement dat als doel heeft de kracht van steden te vergroten. Het is de plek waar steden andere steden ontmoeten, hun projecten presenteren, nieuwe oplossingen vinden en waar bedrijven zaken doen.

“We begrijpen de noodzaak om steden een krachtige wereldwijde stem te geven, evenals een innovatief platform voor gemeenschappelijke stedelijke actie. Het is een uitzonderlijk netwerkplatform gebleken om mensen te verbinden die werken in en met steden over de hele wereld die soortgelijke uitdagingen aanpakken en kansen voor actie creëren”, aldus het Smart City Expo World Congress.

Op het congres van dit jaar worden meer dan 17.000 professionele bezoekers verwacht, met meer dan 600 exposanten, samen met hooggeplaatste vertegenwoordigers uit meer dan 650 steden en meer dan 400 experts en opinieleiders.

"Steden moeten grensoverschrijdend samenwerken om soortgelijke uitdagingen het hoofd te bieden" - Smart City Expo World Congress.

Een eer om op de Smart City Expo te zijn

De Haagse startup Savana Solutions is verheugd om dit jaar deel te nemen aan het evenement. Oprichter Prashant Shukla deelt: “We zijn geselecteerd door het Holland Paviljoen om onze oplossingen te presenteren aan de 60+ landen die dit jaar op het congres vertegenwoordigd zijn. Het is een grote eer voor ons om Nederland en de gemeente Den Haag te vertegenwoordigen. We willen graag laten zien hoe efficiënt Nederland werkt om hun steden te beïnvloeden en hopen andere landen te inspireren om onze oplossingen te overwegen.”

Startup Savana Solutions nam deel aan de 2016-editie van het acceleratorprogramma van de overheid, Startup in Residence. Tijdens het programma heeft het meegewerkt aan de ontwikkeling van de applicatie My Clean City, die tot doel heeft het zwerfvuilprobleem van de stad aan te pakken. In de Haagse wijk Laak is nu een pilot in volle gang om de applicatie te testen. “We kregen veel steun van de verschillende gemeentelijke afdelingen”, zegt Prashant over deelname aan het programma, “ik heb veel geleerd.”

Savana Solutions hoopt nieuwe opdrachtgevers en samenwerkingspartners, zoals investeerders en andere gemeenten, te ontmoeten. "We kijken er het meest naar uit om gelijkgestemde innovatieve impact-stakeholders te ontmoeten", zegt Prashant. "Ons team heeft zich heel hard voorbereid en we hopen zoveel mogelijk nieuwe connecties te maken."

Slimme steden moete samen handelen

De komende decennia zal de verstedelijking in hoog tempo doorgaan. De totale groei van de wereldbevolking zal naar verwachting ongeveer 2,5 miljard mensen aan de steden toevoegen. Daarom moeten steden grensoverschrijdend samenwerken om vergelijkbare uitdagingen het hoofd te bieden, met betrekking tot bevolkingsgroei, klimaatverandering, verkeersopstoppingen en vervuiling, adequate en betaalbare huisvesting, onderwijs en gezondheid, enzovoort.

"Meer dan ooit, wat gebeurt er in steden bij het vormgeven van onze wereld", aldus het Smart City Expo World Congress. “De toekomst van de stedelijke wereldbevolking zal grotendeels tijdens ons leven worden gebouwd. De uitdagingen waar we voor staan ​​zijn immens en alleen door samen te werken kunnen we ze aangaan.”

Steden zijn beter gepositioneerd om mondiale problemen op te lossen

“Steden zijn het bestuursniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Ze zijn beter gepositioneerd om te luisteren naar de echte behoeften van de bevolking en om mondiale problemen op te lossen”, voegen ze eraan toe. "Steden hebben de taak om de mondiale kaders en het regionale beleid om te zetten in echte actie op het terrein."

Daarom is het absoluut noodzakelijk om onze steden sterker te maken. “Lokale actie heeft een grote wereldwijde impact. Steden zijn de plekken waar sociale innovatie plaatsvindt, waardoor iedereen in gelijke mate de kansen kan grijpen die worden geboden door digitale transformatie en technologische vooruitgang”, legt het Smart City Expo World Congress uit.

Een meervoudige digitale economie

"Het model van stedelijke innovatie gericht op het bieden van een meer pluralistische digitale economie is alleen mogelijk als het gebaseerd is op samenwerking tussen overheidsdiensten, bedrijven, de academische- en onderzoeksgemeenschap, en zeker de burgers", aldus het Smart City Expo World Congress. En technologie is een sleutelelement in dienst van mensen voor de democratisering van de stad. “Digitale technologie kan publieke participatie, transparantie en burgernabijheid mogelijk maken. Sociale inclusie begint bij de burgers. Er is een bottom-up benadering nodig om mensen in hun kracht te zetten.”


Bron: ImpactCity. Zie het originele artikel (Engels)

Comments


bottom of page